Populism – vad är det?

Medierna skriver och talar ofta om populistiska partier. Varje gång funderar jag på vad är skillnaden mellan ett populistiskt parti och de övriga partierna. Jag kan egentligen bara hitta en skillnad: De populistiska partierna utmanar alla de gamla förstockade och cementerade maktförhållandena! Jag läser följande på Wikipedia:

”Det är dock inte främst åsikterna i sig själva som avgör om till exempel ett parti kan anses populistiskt utan just att man anspelar på ett tänkt ”gap” mellan makthavare och en majoritet av folket. Ofta förespråkar populisterna fler folkomröstningar och är allmänt skeptiska till den representativa demokratin.”

Detta stärker min tes! De som har oförskämdheten att utmana etablissemanget får finna sig i att bli kallade för populistiska! Mediefolk använder ofta ordet utan att förklara vad det betyder. Ordet har sin rot i det latinska ”populus” som betyder ”folk” (jämför ”demokrati” av det grekiska ”demos” som också betyder ”folk”). Men samma mediefolk använder ordet demokrati som något bra, men ordet populism som dåligt. Hur kan det vara så olika?

Populism kan definieras som flera olika saker: som ett sätt att argumentera, en politisk stil och strategi samt en ideologi. Till skillnad från de flesta andra politiska partier anser inte populisterna att de företräder någon särskild grupp i samhället. De talar om hela folket som en enhet,  i motsättning till samhällets maktelit. Det betyder att man bortser från betydelsen av så väl klasser som klasskamp. Populisterna tilldelar sig själv rollen som “folkets röst“ gentemot samhällets makthavare. De hävdar att de vet vad folket vill och känner, och att målet är att tillförsäkra att makten återgår till folket.

Med andra ord: Varje gång som ordet populist används så uttalas en rädsla för att själv, egna ideologin eller det egna partiet ska förlora makt! Det är därför som ordet populism ofta blandas i lagom kompott med enkla lösningar, främlingsfientligt, rasistiskt, missnöje, kvinnofientligt, bakåtsträvande, utvecklingsfientligt, …, …

Det handlar egentligen bara om att de etablerade partierna har misskött sig! De har själv i sin linda varit populistiska  men glömt bort folkets önskemål. Den representativa demokratin fungerar inte då de utsedda representanterna blir maktfullkomliga, ser sig själv som en elit och bara tillgodoser sina egna intressen. De blir då en förtryckarelit som går emot folkviljan. Om folket hade varit nöjda med de etablerade partierna så hade ju aldrig nya uppstickare fått någon grogrund! Mediefolket borde alltså se populistiska partier som något positivt. Nytänkande är ju positivt och motverkar förstockad och cementerad politik!

populism

 

 

 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

pspringare

The greatest WordPress.com site in all the land!

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

Oberoende nyheter, satir och allvar om politik, journalistik, invandring, mångkultur, islam, brottslighet, rasism, natur, livet och musik.

Tanja Bergkvists Blog

Kamp mot fördumningsindustrin

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Erling Hellenäs svenska blog

Den stora bilden och dess delar

Hexanmexan "shake my hand?"

Elefanten dog en plågsam död

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolution

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Josefin Utas

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Otillständig

- kroniskt oppositionell

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende libertarianskt forum för debatt och opinionsbildning

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

%d bloggare gillar detta: