Är stadsbor smartare än lantisar?

En nuvarande partiledare påstod i sin ungdom att stadsbor skulle vara smartare än lantisar. Hon har senare tagit avstånd från detta uttalande. Men då och då dyker det upp liknande tankegångar. Kanske var det just detta som var syftet med det som jag läste idag:

” Den som lever i stadsmiljö är smartare än den som bor på landsbygden. Så ser det ut att vara i alla fall om man är en fågel, närmare bestämt en barbadosfink. Det visar en ny studie som presenteras i tidskriften Behavioral Ecology.

Kanadensiska forskare lät undersöka två grupper av arten, den ena med fåglar som bodde i stadsmiljö, den andra med landsbygdsfåglar. Det visade sig att den förra gruppen både var bättre på problemlösning – en mycket viktig egenskap för djur i det vilda – och hade ett starkare immunförsvar.

Forskarna tror att en förklaring är att stadsfåglarna genom sin anpassning till stadsmiljö blivit bättre på att utnyttja resurser på ett mer gynnsamt sätt.”

Som vanligt blir jag skeptisk. Denna anpassningsbarhet är inte alltid samma sak som intelligens eller till nytta för andra varelser. Några exempel:

  • Jag hade redan för 40 år sedan med grävlingar som sökte sig in i stan och rotade efter mat i vår soptunna.  Grävlingarna hade i sin överlevnadsstrategi hittat ett ”smart” sätt att hitta mat men vi fick lägga på stora stenar på soptunnelocket för att hindra dem.
  • Rådjur söker sig in i stadsmiljöer och äter upp växtlighet. ”Smart” och ett lätt sätt att få mat men samtidigt riskerar de ju att bli påkörda. Det hade kanske varit bättre att de hade stannat i skogen?
  • Isbjörnar  i Kanada söker sig in till städerna – på samma sätt som våra grävlingar – för att söka genom soptunnor. De kan bli aggressiva och farliga för människor.
  • I Indien driver apor omkring som rövarband i städerna. De gär in i hus, söker igenom kylskåp, bryter sig in i bilar, söker igenom väskor och blir aggressiva mot människor i sin jakt på mat. ”Smart” men jag tror inte att apor ska leva på mänsklig föda!

Att anpassa sig innebär egentligen inte att ha mer intelligens eller kanske inte heller att vara så värst smart. Ibland kan det innebära ren dumhet. Djur som söker sig till stadsmiljö utsätter sig själv och andra varelser för faror. De söker ju bara lättaste sättet för överlevnad utan att förstå konsekvenserna!

Samma sak hände när vi industrialiserade – människor sökte sig till staden för ett nytt och bättre liv. Blev det bättre? Arbetslöshet, utanförskapsområden, höghus, stress, tunnelbana, kriminalitet, … De smartaste stannade kanske i lugnet på landsbygden?

Varför gynnar politiker urbaniseringen? Allt ska ske i storstäderna. Är det verkligen så smart att klumpa ihop människor? Som tur är bor de flesta av oss inte i storstäderna. Men politikerna gör allt de kan för att centralisera och göra oss mindre smarta och därmed mer lättstyrda och manipulerbara.

Tyvärr söker sig många mindre smarta till storstäderna – likt aporna i Indien. Vi har gatubarn och kriminella som driver omkring i städerna. Men politikerna blundar – kanske för att de inte är så smarta själv!

apa

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet och om lite till.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Otillständig

- kroniskt oppositionell

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende libertarianskt forum för debatt och opinionsbildning

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

%d bloggare gillar detta: