Vad gör politikerna egentligen?

Med tanke på att dagens skola fungerar dåligt och att detta har påtalats under många år – så tycker jag att min fråga är berättigad? Bryr sig politikerna när de läser larmrapporter? Eller är det kanske bara vi vanliga människor som gör det? De måste ju nås av exakt samma eller kanske mer information än vi!

Jag har under många år diskuterat skolans förfall men få har velat erkänna hur illa det har varit. Många sk pedagoger har förnekat och ansett att jag bara kör med förtal. På deras skola fungerar det. Ja, kanske! Men det kan ju också vara att ingen vill erkänna att de misslyckas på jobbet och de har kanske inte fått någon respons från kollegor, föräldrar, rektorer eller politiker? De har kanske stått ensamma i sin kampa att få allt att fungera?

Jag vet iallafall att jag skrev följande redan i december 2009:

”Idag läser jag att svenska elever är sämre på matte och fysik! Enligt en internationell jämförelse mellan gymnasieelever i 10 olika länder först 1995 och nu 2008 hamnar nu svenska elever näst sist med mattekunskaper och och i fysik på 5:e plats ( 1995 hade svenska elever en topplacering i båda ämnena). Andelen svenska fysikelever som inte uppnår medelgoda kunskaper har ökat från 8 till 38 procent! Antalet elever som inte uppnår medelgoda resultat i matte har fördubblats.Allt enligt Skolverket som anser att en av orsakerna till det dåliga resultatet är dåliga förkunskaper från grundskolan.

Vart är vår svenska grundskola på väg som inte lyckas lära barnen vare sig läsa eller räkna? Detta är väl ett underbetyg för den svenska skolan – icke godkänd eller som det hette på vår tid bc. Jag vill helst inte skylla på lärarkåren – de gör säkert så gott de kan (även om jag tror att kunskapsstandarden på lärarkåren har blivit sämre). Men i mina mest pessimistiska stunder funderar jag på när lärarna hinner undervisa! De är ju upptagna av uppfostringsproblem – tag av mössan, stäng av mobilen, mobba inte varandra, kom i tid, spotta ut tuggummi, tyst i klassen,  mm. De ska också hinna vara ”mamma” eller ”pappa”,  trösta, medla, ha kvartssamtal, elevvårdssammanträde, sammanträde med kolleger osv. När hinner de undervisa? Lärarna har ju mer och mer övertagit föräldrarollen.På ”vår” tid var det föräldrarna som hade uppfostrarrollen och lärarna stod för undervisningen. Idag hinner inte lärarna med båda rollerna och mer och mer av (lärarnas egentliga uppdrag) undervisningen läggs på föräldrarna. Många föräldrar kan inte eller hinner inte hjälpa och stötta sina barn – kanske har de inte själv de förkunskaper som behövs. En kommun i närheten av där jag bor har bottenbetyg vad det gäller kunskapsförmedling, enl. Skolverket. Deras barn- och utbildningsnämnds ordförande förklarar:”Vi har ju så många barn till arbetarfamiljer”. Vad menar hon? Är det inte skolans uppdrag att lära arbetarbarn baskunskaperna för att de ska kunna klara sig här i livet?

Vart är vi på väg? Föräldrar jobbar och har inte tid att uppfostra sina barn. Barn lämnas på dagis – som inte bryr sig om fostrarrollen. Skolan glömmer bort sitt uppdrag och inriktar sig på uppfostring istället för kunskap. Ska vi i förlängningen bli ett nytt u-land vad det gäller kunskap?”

Ja, det var så jag funderade i dec 2009. Nu några år senare är jag ännu mer pessimistisk. Det har ju inte hänt så mycket – mer än att resultaten har sjunkit ännu mer. Samtidigt har högskolorna larmat om att studenterna inte har tillräckliga förkunskaper. Men … vad har våra makthavare gjort under tiden? Nuvarande regering talar bara om mer resurser, höjda lärarlöner och mer utbildning. Samtidigt har de velat ta bort läxor och betyg. Naturligtvis! Utan läxor och betyg finns inga mätinstrument på barnens, pedagogernas, skolans och beslutsfattarnas prestationer.

Är det så illa att nuvarande regering egentligen inte vill höja utbildningsnivån? Är det ett problem för dem att svenska folket är väl utbildat och därmed kan ifrågasätta den politiska agendan? Jag misstänker att politikerna faktiskt medvetet har blundat för kunskapsfallet men inte har förstått hur snabbt det skulle gå utför

Under tiden som ingen vill ta ansvar så är de barn och ungdomar som blir lidande. Hur ska de kunna konkurrera om arbeten? Vad händer med forskning, innovationer och konkurrenskraft mot utlandet? Jag ställer samma fråga nu som då:

Ska vi i förlängningen bli ett nytt u-land vad det gäller kunskap?

 

uggla

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Otillständig

Kunskap och förnuft

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende libertarianskt forum för debatt och opinionsbildning

Sven-Erland - insikter från partikansliet på Sveavägen

Sveriges mest progressiva blogg - nu från regeringskansliet

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

%d bloggare gillar detta: