Människosyn

Alla har vi nog någon gång varit filosofiska och funderat över meningen med livet. Då kommer också tankar om varför vissa människor värderas mer än andra och varför vissa människor ska få rätt att bestämma över andra. I det läget hamnar vi inom de olika politiska ideologierna.

Dessa olika ideologier handlar egentligen till stor del om olika människosyn eller olika syn på att tillskansa sig makt över andra människor och deras liv. Jag läser följande på Wikipedia:

”Skalan handlar också bland annat om synen på människan. Vänsterideologier betonar ibland att människan behöver vägledning av myndigheter för att kunna fatta bra beslut (ibland anses att myndigheter måste bestämma åt människan), medan högerideologier i högre utsträckning ser människan som en rationell varelse som kan fatta beslut på egen hand. Av samma anledning brukar det också vara vanligare att högerideologier fordrar ansvarstagande.”

Därmed får jag bekräftelse på mina egna tankar. Vänsterideologier anser alltså att vanliga människor nte har förmåga att ta hand om sig själv och behöver någon som detaljstyr deras liv. Därmed omyndigförklarar de större delen av mänskligheten. Det är politiker och fackföreningar som vet bäst. Vanliga människor vet inte sitt eget bästa.  Högerideologier däremot anser att varje människa bör ta ett eget ansvar över sitt liv.

Men hur är det med vänster- och högerskalan i dagens Sverige? Är det inte så att de allra flesta partierna vill ha makt över folket och göra dem beroende av politiska beslut. Om vanliga människor fick bestämma över sina egna liv så skulle politikerna bara bli förvaltare och administratörer för gemensamma tillgångar. Därmed alla svenska politiska partierna mer till vänster än till höger! De vill ha makt över befolkningen!

Naturligtvis behöver vi grunderna i vårt gemensamma samhälle: vård, skola, omsorg och infrastruktur. Men allt annat? Dagens politiker klarar ju inte av dessa grundläggande saker. De klarar inte av att förvalta och administrera! Varför ska de då peta i andra saker i vanliga människors liv?

Det lustiga är att de som jämnt drar fram argument kring alla människors lika värde och mänskliga rättigheter, är samma personer som vill detaljstyra våra liv! Det är de som vill lagstifta om petitesser – som rökning på uteserveringar och cykelhjälmar – sådant som var och en kan ta eget ansvar över. Det är de som talar om klasskillnader. Det är de som bestämmer vem som är fattiga och vem som är rika. Det är de som bestämmer vem det är synd om. Var det de som satt i sandlådan och sa ”du får inte leka här om inte jag får bestämma”?

Varför tillåter vi dessa personer att bestämma över våra liv?

Egentligen så tror jag att de flesta av oss inte är medvetna om att det är vi själva som låter oss styras. Vi har blivit så invaggade i tryggheten att politikerna ska bestämma över våra liv. Socialisterna har sakta men säkert tagit makt över område efter område. Det började med Ådalen-31. Ju fler områden som har socialiserats och ju mer välfärd vi har tvingats in i – ju mer beroende har vi blivit av deras”välvilja” och deras makt över oss! Varje välfärdsreform kostar förutom högre skatt också en bit av vår egenmakt! Vi har förlorat makten över våra egna liv!

Därför blir jag rädd när jag hör röster som vill beskära yttrandefriheten och mötesfriheten. Dessa krafter vill på fullt allvar förbjuda vissa partier och vissa sociala medier. De försöker ju redan tysta genom att kalla allt ifrågasättande för ”hets mot folkgrupp”, rasism, fascism, nazism, … Dessa grupper blir själv alltmer fascistiska i sina sätt att tysta andra åsikter!

Har vi vanliga människor en chans att återfå vårt självbestämmande? Vi har blivit marionetter som styrs av politiska beslut. Vågar vi kapa linorna?

docka

 

Annonser

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. kajplats23
    Mar 19, 2016 @ 19:29:22

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Ett svenskt missnöje

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Otillständig

Kunskap och förnuft

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

%d bloggare gillar detta: