Särbehandling – för hälsans skull!

I första hand är vi människor. Men det finns skillnader – små men viktiga skillnader. Vårt kön är ingen social konstruktion. Att inte särbehandla män och kvinnor är en stor hälsorisk!

En stor del av vårt liv styrs av hormoner. Kvinnor får mens, blir gravida, ammar, drabbas av klimakteriet och PMS. Män får skäggväxt, kommer i målbrottet och drabbas av ”skallighet”. Män har en annan muskelmassa och kroppsbyggnad än vad kvinnor har. Män drabbas av prostatacancer och kvinnor av bröst- och livmoderhalscancer. Osv. Detta är inga sociala konstruktioner! Det handlar istället om biologiska skillnader!

Att vägra se dessa skillnader kan vara förödande. Läste  om en studie som visar att män och kvinnor ofta bemöts helt olika av sjukvårdsupplysningen – att män får en läkartid och kvinnor goda råd. Jag vill egentligen inte ta ställning till om detta kan äventyra någons hälsa. Kanske beror det på skillnader i manligt och kvinnligt språk? Kanske den kvinnliga sköterskan har svårare för att ge goda råd till en man eller att kvinnor som ringer till sjukvårdsupplysningen inte är tydliga i sitt önskemål om att träffa läkare.

Men vi vet att mäns och kvinnors symptom på hjärtinfarkt skiljer sig åt! Vi vet också att de flesta mediciner är utprovade för män. Dessutom blir kvinnor ofta underbehandlade. När jag kommer inom sjukvården vill jag bli särbehandlad! Jag vill bli behandlad som en kvinna och ingenting annat!

Mäns blod kan förkorta livet för kvinnor och tvärtom. Det visar en stor studie på 10 000 hjärtpatienter som opererats vid Sus i Lund eller Malmö. enl en artikel.

”– För varje påse blod, 300 milliliter, som en patient fick från motsatt kön riskerade överlevnaden att förkortas med ett år. Häften av de som hjärtopereras får blod, normalt två till fyra påsar, och ännu mer om de blöder kraftigt.”

Under elva år studerades 10 000 patienter som hjärtopererades och fick blod på Skånes universitetssjukhus, med hänsyn till olika riskfaktorer.

Vad skiljer mäns och kvinnors blod? Det finns könsskillnader i blodets minsta beståndsdelar, i mitokondrierna, i receptorer på de röda blodkropparna, i blodplasman.”

Det kan ju vara så men … hur vet de hur länge en människa skulle ha levat om denne hade fått blod från det andra könet? Nyfiken som jag är fortsätter mina funderingar – utan att lägga några som helst värderingar i detta. Vi människor ser olika ut beroende på var vi kommer ifrån. Bara inom Europa skiljer utseendet – vi i norden är mer ljushyade, blonda och blåögda och söderut är människors hy mörkare och håret är mörkare. Skillnaderna blir större om vi jämför med en asiat eller en afrikan. Men är det bara utseendet som skiljer eller är det skillnad på blod också? Har det gjorts någon sådan forskning? Kan personer från andra världsdelar helt enkelt bli felbehandlade om de söker vård hos oss? Kan vi bli felbehandlade om vi behöver vård när vi besöker andra världsdelar?

Att inte se olikheter och särbehandla kan helt enkelt vara farligt för vår hälsa! För en jämlik sjukvård är det viktigt att acceptera skillnader!sjuk

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet och om lite till.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

Oberoende nyheter, satir och allvar om politik, journalistik, invandring, mångkultur, islam, brottslighet, rasism, natur, livet och musik.

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolution

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Otillständig

- kroniskt oppositionell

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende libertarianskt forum för debatt och opinionsbildning

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

%d bloggare gillar detta: