Boklig bildning

För mig är bibliotek något självklart. Böcker har alltid varit mitt stora intresse.  Det började innan jag kunde läsa! Mor köpte bilderböcker ur FIB:s gyllene bibliotek. Jag lärde mig texterna utantill om ”Petter och hans fyra getter” och ”Historien om någon” och många fler. Jag kommer fortfarande ihåg texterna efter drygt 60 år. Sen blev det högläsning om ”Pelle Svanslös” och ”Pippi Långstrump”. När jag lärde mig läsa tillbringade jag mycket tid på biblioteket. Jag lånade travar av böcker som jag ”slukade med blixtens hastighet”. Det var då min läslust väcktes. Ibland lånade jag böcker som mina föräldrar aldrig skulle satt i mina händer. Det var så jag mötte ”Anne Franks dagbok” Onkel Toms stuga”, ”Tom Sayer” och ”Oliver Twist”. Det var så jag lärde mig att det finns en värld utanför Sverige och människor som har helt andra levnadsvillkor  än våra.

Under studietiden var biblioteket min kunskapskälla. (Våra arbetarbibliotek – som senare blev kommunala bibliotek – bildades just för att alla skulle få tillgång till litteratur och kunskap.) Naturligtvis var det mycket facklitteratur. Men även där ingick fördjupning och historik.  Arbetarrörelsens och framförallt arbetarkvinnornas historia har jag läst in på egen hand eftersom skolan aldrig berörde denna. Likaså feminismens historia. Utan våra bibliotek hade jag inte klarat detta!

Men jag har också läst litteratur som inte alltid har varit ”rumsren” När jag läste litteraturhistoria ingick naturligtvis att läsa Decamerone (den tidens porr). En del av del stora filosoferna har fördömts under vissa tider. Samma sak gäller en del av den  skönlitteratur som jag har läst – den har inte alltid stämt med nutida värderingar.

I november 2010 skrev jag i min gamla blogg:

”Nu läser jag i dagens tidning att en ny mediaplan tagits för folkbiblioteken i Kalmar kommun. I den står bla ”biblioteken inte ska inhandla material som innehåller rasistiska eller sexuella diskriminerande material och medier som propagerar för våld, rasism, pornografi eller annat som strider mot FN;s deklaration om de  mänskliga rättigheterna”. OK, det låter ju bra men … ska inte bibliotek bjuda på all form av litteratur så att vi själv kan ta ståndpunkt? Annars måste nog biblioteket rensa i sina hyllor! Ska historiska dokument om tex Nazityskland sorteras bort? Ska Bibeln och Koranen bort?  Ska politisk litteratur bort? Vilken skönlitteratur ska bort? Vem ska utföra denna censur? Kallas detta demokrati?

I Unescos folkbiblioteksmanifest står bl a ”Samlingarna ska spegla tidsanda och samhällsutveckling men ska också tjäna som minne för mänsklig strävan och fantasi. Folkbibliotekets samlingar och utbud av tjänster ska inte vara föremål för någon form av ideologisk,politisk eller religös censur och inte heller för kommersiella påtryckningar.” Trots det vill alltså Kalmars kommunfullmäktige beskära kommuninvånarnas rättigheter till allsidig litteratur! Var finns folkbildningstanken?”

Biblioteken censurerar alltså, precis som det etablerade medierna, vilken litteratur som ska nå allmänheten. Men … bibliotekens verksamhet bekostas ju av våra skattemedel! Vi betalar alltså själv denna censur! Varför protesterar inte människor?

Det är mycket annat som också har förändrats på biblioteken – lugn och studiero har försvunnit! Jag skrev om det då i november 2010:

” För några dagar sedan läste jag följande:

Bibliotek i invandrartät förort tvingas stänga!

I mars öppnades ett nytt och fräscht bibliotek i den mycket invandrartäta förorten Bredäng i södra Stockholm. Det ligger i direkt anslutning till tunnelbanan och har lockat många besökare med sina generösa öppettider och inbjudande lokaler. Dock har det också dragit till sig besökare av ett mer tvivelaktigt slag. Många ungdomar har på eget bevåg nämligen förvandlat biblioteket till sin privata ”ungdomsgård”.
Sedan i somras har lokalerna bevakats av väktare, men trots detta har störningarna fortsatt och polis har vid flera tillfällen tvingats att rycka ut för att stävja oroligheterna.
Förra veckan urartade dock hela situationen ordentligt då ett ett tjugotal killar i 15-årsåldern kom in och började bråka med en besökare som satt och läste, de spottade och kastade böcker på honom, och började sedan kasta runt stolar i lokalen.
Personalen är idag chockad av det som hänt, och ingen vill låta sig intervjuas av rädsla för att identifieras. Många av de som jobbar i Bredäng har under året varit sjukskrivna i perioder för stressrelaterade problem som högt blodtryck, depression och sömnproblem. Idag är de rädda för att gå till jobbet, ingen av dem vill tillbaka.
Ansvarig chef för biblioteket är Elisabet Aldstedt och hon erkänner att man varit alldeles för släpphänt inför den oväntade kulturberikning som biblioteket ofrivilligt utsatts för.

Vad har hänt sedan dess? Jo, det har blivit värre och värre! Jag har läst Paulina Neudings rapporter och kritik. Jag har deltagit i diskussioner där mammor klagat på bibliotekspersonal som har tillrättavisat deras barn som har stört. Jag har läst om bibliotek efter bibliotek där kriminalitet, trakasserier och förstörelse tillhör vardagen. Personalen rycker uppgivet på axlarna och kallar in vakter! Vart tog den lugna, fridfulla läs- och studiemiljön vägen? Har biblioteken förvandlats till fritidsgårdar?

Idag läser jag Sakines ledare på samma tema och jag håller med henne om varje ord: ”Bibliotekshärjare måste uppfostras” och vi måste återställa våra bibliotek till en lugn fridfull oas i vår stressiga vardag! Tills dess stannar jag hemma i vårt privata bibliotek (på bilden).

003

Publicerad 4 mar 2016 kl 22.36

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet och om lite till.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Otillständig

- kroniskt oppositionell

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende libertarianskt forum för debatt och opinionsbildning

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

%d bloggare gillar detta: