Har de vaknat?

Under många år har jag diskuterat skolans förfall och den pedagogik eller brist på sådan som har gett sämre skolresultat. Varje gång har jag fått sk pedagoger på mig. De som jobbar i skolan vet bäst! Jag som själv har jobbat i skolan är en avfälling eftersom jag har efterlyst ordning och reda. Men idag …

Först snubblade jag in på en artikel som jag själv skulle kunna ha skrivit för många år sedan.

”Undervisning med fokus på eget arbete ligger inte i linje med hur skolbarn utvecklas. De delar av hjärnan som styr moral, kontroll och planering är inte utvecklade förrän i ungdomsåren. Barn är inte mogna att ta stort eget ansvar för sitt arbete. De behöver lära sig studieteknik av vuxna,” skriver några forskare.

Jag har svårt att förstå varför man måste vara forskare för att förstå det självklara! Barn är barn och vi vuxna måste lära dem och rusta dem inför vuxenlivet. Vi måste ta ansvar för barnens framtid. Här har vi mycket att lära av djurlivet. Mammorna fostrar sina avkommor med en kärleksfull järnhand. Annars kommer deras ungar bli byte för rovdjur. Människobarnen riskerar att bli utslagna i konkurrensen med andra barn om de inte fostras med en fast kärleksfull järnhand. Jag läser vidare i artikeln:

”Det finns inget annat sätt att lära sig och utvecklas inom ett ämne än ständig repetition och att målmedvetet bygga färdigheter som stödjer inlärning. Först när det har uppstått en automatik i räkning, skrivande och läsning kan elever ta till sig fler och mer avancerade kunskaper. ”

Även detta är en självklarhet för mig! Titta på det lilla barnet som tränar och tränar på att sitta, gå, tala, använda sina händer och fötter, balansera, rabbla ramsor, knyta skorna, knäppa knappar, skriva bokstäver, skriva sitt namn, räkna till 10, …, … När upphör denna glädjen att förbättra sina resultat och att lära sig nya saker? Jo, när vi vuxna slutar att uppmuntra, slutar att repetera det som är svårt, att ge nya lite svårare uppgifter, att ge barnet omdöme = betyg, att lära barn att kunskaper aldrig är svåra att bära och att vara aktiva i barnets inlärningsprocess.

Sverige som vill vara en kunskapsnation fortsätter att tillämpa en pedagogik som hämmar förutsättningarna för lärande. Vårt land och dess skolor satsar mer på kvantitet än på kvalitet. Politikerna (och pedagogerna?) tycks anse att det är bättre att de unga går många år i skolan än att de får några kunskaper! Vi ser idag många som inte klarar grundskolan men ändå får fortsätta på gymnasiet och på högskolan. Det sänker ju kvaliteten på all utbildning  om den ska anpassas till de som inte har tidigare kompetens!

Men inte nog med detta! Ytterligare en artikel fäste min uppmärksamhet:

”Elevernas okränkbarhet höjs ofta till skyarna medan lärarnas integritet verkar vara ofarlig att sätta på spel. Ingen vill ju riskera att hamna i onåd hos en skolledning, som går runt med ständig oro över att föräldrar skall basunera ut i medierna att deras ungar är kränkta över allt från för svåra läxor till att ha blivit tillrättavisade på ett för skarpt sätt av klassföreståndaren.”

Den handlade om disciplin i klassrummet! När jag gick i skolan så hade vi betyg i ordning och uppförande. Den som inte hade A fick skämmas och säkert en rejäl utskällning av föräldrarna. Det var absolut inget svårt att få A! Det handlade om att komma i tid till lektionerna, tyst i klassrummet, lyssna på lärarna, vara artig, vara en bra kamrat, vara rädd om böcker och skolans material, … Helt självklara saker! Men i en skola i förfall är det eleverna som bestämmer och gör som de vill. Stackars barn! De vuxna i deras närhet tycks ha abdikerat som vuxna och slutat upp att fostra de unga. Det är inte snällt! De bryr sig helt enkelt inte om att hjälpa de unga att bli vuxna! Dessa barn och ungdomar blir de Omegor som jag skrev om igår! De får inga kunskaper om vad vuxenlivet förväntar sig av dem. De tror att de bestämmer allt – annars är det ju bara att vara kränkt. De lär sig aldrig att hela livet består av konkurrenssituationer på arbetsplatser, i kärlekslivet, inom idrott, …

Det grymma i detta barnexperiment är att barnet aldrig har fått välja! Det är vi vuxna som har gjort dem till Omegor genom att abdikera som vuxna!

klassrum

Annonser

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. Trackback: Tystnad | ulsansblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Ett svenskt missnöje

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Otillständig

Kunskap och förnuft

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

%d bloggare gillar detta: