Höga krav

Vad är det egentligen som händer i vårt samhälle? Varför är det så jobbigt att vara ung idag? Jag läste på SVT:

”Elevhälsan i Falkenberg står inför en stor utmaning när det gäller att få alla elever att orka. Och eleverna själva vittnar om höga krav från både skolan och samhället.”

”– Nu kommer flera nationella prov och man har fem läxor varje vecka, så man kanske ska ta en paus, säger Mariam Zein, elev i årskurs 7.”

Detta får mig att fundera. När jag gick i grundskolan – för ca 50 år sedan – hade vi 2-3 läxor varje dag. Vi upplevde ingen stress! Varför klarar inte dagens unga av de krav som ställs på dem? Är det så att de aldrig har lärt sig att möta krav? Varför? Kan det bero på att dagens barn börjar förskolan alldeles för tidigt?

Jag tänker tänker jag på Maslows behovstrappa. Människans utveckling i 3 trappsteg. För att kunna klättra upp ett steg krävs att det första är tillfredsställt.

  • Första steget är fysiska behov och det mest grundläggande: Mat, dryck, sömn, tak överhuvudet, rörelse osv.
  • Steg 2 gäller trygghet. För att känna trygghet behövs enkla regler att förhålla sig till t ex bestämda tider (sovtider, mattider, skoltider, datatider osv), ordningsregler osv. Ja, barnet behöver dessa regler för att utvecklas till en social individ.
  • Steg 3 handlar om gemenskap – att umgås och att skaffa sig vänner. Den som ägnar den mesta tiden framför datorn får inga riktiga vänner (bara spel- och sociala medier vänner). Denna individ har svårt att uppfatta att den duger. Många av dessa individer upplevs som stökiga och bråkiga.
  • Steg 4 handlar om självkänsla. Den som känner sig trygg och har vänner känner också makt över sin egen tillvaro och vågar uppskatta sig själv.
  • Steg 5 Självförverkligande uppnås då individen har fått sin självkänsla och vågar pröva nya saker, ha egna åsikter och leva som den själv vill.

Detta handlar alltså om barns utveckling till vuxna sociala fungerande individer som ska klara av arbetslivet. Vi ger alltså barnet en chans till ett bra vuxenliv genom regler och att se till att alla behov tillfredsställs.

Vad händer då med det lilla barnet som lämnas på förskolan vid 18 månaders ålder? Som barnpedagog tänker jag på anknytningsteorin – som är ett psykologiskt kunskapsfält med ursprung i John Bowlbys arbeten från 1950-talet och framåt.

John Bowlby besökte Sverige på 1950-talet, men det satte inte några djupare spår. Varför? Antagligen för att det svenska samhället med makarna Myrdal i spetsen som bäst höll på att bygga upp barnhem och barnstugor. Då skulle mammorna tvingas ut i produktionen eftersom industrin skrek efter arbetskraft. Debatterna handlade om ”de stackars kvinnorna som kedjades vid spisen”. Samhället skulle ta hand om barnen och uppfostra dem till sanna socialister.

Bowlbys fokus på mamman som vårdare för barnen kom att krocka med den svenska socialpolitiska diskursen om behovet av att bygga ut barnomsorgen. Anknytningsteorin passade inte in helt enkelt.

Poängen är att barn under 3 år är i behov av endast ett fåtal vuxna i sin närhet. Vuxna som kontinuerligt finns i barnets närhet, som barnet kan lita på att få vård och skydd av och som sover under samma tak som barnet på nätterna. Vuxna som kan lära barnen de saker som de behöver kunna för att senare kunna umgås med alltfler personer. Barn som inte får denna trygghet (för det är ju det som det handlar om) kan få psykiska besvär senare i livet och få svårigheter i relationer med andra människor.

Förskolan lyckas helt enkelt inte att tillgodose barnets trygghetsbehov (steg 2 i Maslows behovstrappa). Detta innebär att barnet får svårigheter i att känna gemenskap, få självkänsla och kunna självförverkliga sig. Barn behöver krav och regler sedan de är riktigt små. men föräldrarna abdikerar som föräldrar och lämnar över dem till förskolan. Förskolepersonalen lyckas inte att tillfredsställa dessa behov. Om vi sedan lägger till ingredienser som genuspedagogik och normkritik så förstår jag verkligen att dagens unga känner sig vilsna, rädda, omotiverade stressade och rotlösa. De har ju aldrig fått grundtryggheten! De har aldrig lärt sig att möta krav! Ännu en gång har vi makarna Myrdal att ”tacka” för deras experiment med ”människofabriker” – där alla skulle fostras till goda socialistiska medborgare!

baby

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Ett svenskt missnöje

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Otillständig

Kunskap och förnuft

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

%d bloggare gillar detta: