Myrdalska arvet

Makarna Myrdal betonade i boken ”Kris i befolkningsfrågan” år 1934 vikten av att ansvaret för barns fostran delas mellan föräldrar och samhället genom utbildade barnpedagoger. De uttryckte en  oro för att den svenska befolkningen var på väg att dö ut. Skälet är 1930-talets påtagligt minskade nativitet. Genom en genomtänkt familjepolitik skulle trenden kunna vändas. Makarna Myrdal skulle styra familjerna och landet på rätt köl.

Boken är känd för sin konkreta handlingskraft, men också på grund av det vetenskapliga sättet att argumentera, som sedan dess har varit vägledande för svensk arbetarrörelse. Alva Myrdals generation var övertygad om att samhället gick att styra. Politik var en ingenjörskonst. Inte något blekt allmänt tyckande, eller maktfullkomligt gestikulerande. Med utgångspunkt från vetenskapliga rön skulle folk kunna fostras till ett för samhället och sig själva rationellt beteende.

De såg framför sig en kärnfriskt befolkning – som i ett jämlikt samhälle var lyckliga i sin upplysta och hela och rena och sunda vardag. På många avgörande punkter lyckades de. Dagens förskola bygger på Alva Myrdals vision om ett effektivt vardags- och familjeliv. Idén gick i stora drag ut på att kvinnorna skulle ut på arbetsmarknaden och förverkliga sig själv medan barnen togs omhand av pedagoger som kunde fostra dem till goda socialistiska medborgare. Alla skulle bo i moderna hyreslägenheter och följa statliga rekommendationer.

kris-i-befolkningsfragan

Men befolkningen var inte alltid så lätt att tas med. När Alva Myrdal skulle lära svenska folket att äta grönsaker – och därmed få i sig näringsrik kost – stretade de emot. Det var inte lätt för svenska vikingar att börja knapra kaninmat. Folk kunde inte uppfostras genom att de skrevs på näsan, det hade Alva Myrdal lärt sig. I stället blev det nödvändigt att låta människor själva upptäcka fördelarna med att sig långsiktigt bete sig förnuftigt. En klok förälder skulle vägleda sina barn. En klok politiker skulle stifta lagar och uppmuntrande förmåner för den som gör som politikerna vill. Det är detta som har varit Socialdemokraternas ideologi genom åren – allt enligt den Myrdalska läran.

Men … en upplyst befolkning som har tillgång till information från hela världen inser att Socialdemokraterna ofta har fel. Dagens befolkningen vill inte längre manipuleras. När politikerna inte ser att landet är på väg mot avgrundens kant så reagerar medborgarna. Det går inte längre att styra medborgarna! Det går inte längre att lura i befolkningen att politikerna vet bäst!  Idag har vi åter kris i befolkningsfrågan. Men nu beror det mest på politikernas oförmåga och på en helt ny befolkning som väller in över gränserna. Socialdemokraterna hoppas att de ska kunna uppfostra den nya befolkningen enligt makarna Myrdals recept. Men under tiden slår den gamla befolkningen bakut och vill inte vara med på att betala detta! Dessutom är inte regeringen så handlingskraftig som den som fanns på makarna Myrdals tid! Det går inte att göra om deras trolleritrick på en splittrad befolkning – en välinformerad, kunnig och luttrad befolkning som ska betala och en ny med en helt annan kultur och som har sämre kunskaper och förväntar sig bli försörjda! Makarna Myrdals recept stämmer inte längre!

Annonser

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. kisen26
  Feb 07, 2016 @ 19:27:06

  Lite roligt, att kommentera ditt inlägg i dag Ulla !
  Att ”en upplyst befolkning som har tillgång till information från hela världen inser att Socialdemokraterna ofta har fel…….” är lite att ta i, tycker jag !
  Vem säjer att enbart detta Parti har fel ??? Du måste väl ändå Inser, att en Borgerlig Majoritet som genom två mandat-perioder har styrt vårt Land……..har ”stulit från de fattiga, sjuka, arbetslösa och pensionärer etc” – och gett till de som redan har i överflöd”….inte heller är något att föredra !
  Du påpekar ju ofta ett VI…..i stället för ett JAG i vårt samhälle och då måste vi väl ändå låta Sossorna få en viss tid att regera med både Deras Egna Budget och övertyga oss om att detta är bättre än att gynna de, som redan har, eller ?
  Innan gnäll och förutfattade meningar tar överhand…….Ta det lugnt och låt tiden visa vad som händer………innan både DU och alla andra vill ha nya förmågor att styra detta Landet……

  Gilla

  Svara

  • ulsansblogg
   Feb 07, 2016 @ 20:34:22

   Nja, jag håller inte med dig i din slutsats! Sossarna har lagt grunden före de borgliga 8 åren i många decennier.

   Vi har ett av de största skattetrycken i världen med inkomstskatt, punktskatter och moms. Det måste ju löna sig att arbeta mer! De rika kan ju knappast stjäla något från de ”fattiga”. Det är ju deras egna intjänade pengar. De ”fattiga” har aldrig haft dessa pengar men kan ändå få en mängd bidrag! Kolla gärna denna länken: http://skojig.com/187/10-glada-personer-gar-ut-for-att-ata-middag-tillsammans

   Den sittande regeringen har visat med all tydlighet att de inte kan hushålla med skattebetalarnas pengar! De har inte visat någon som helst stadga och det visar ju opinionssiffrorna. Dessutom har de ingen framförhållning och planering. De vill bara ha makt men tycks inte ha någon aning om hur de ska kunna behålla den.

   Gilla

   Svara

 2. kisen26
  Feb 10, 2016 @ 20:21:45

  Nu ska jag jobba två långa pass igen (13 timmer) Ulla, så hinner inte med att argumentera ordentligt mot ditt påstående, för måste fortfarande jobba för brödfödan som singel.
  Kan bara nämna, att det alltid har funnits en orsak till vårt ”stora skattetryck” i Sverige.
  Något som har skapat detta Vi….i stället för att fokusera enbart på den egna egoistiska sfären.
  Ja, har du lätt att få jobb – har förmågan att skapa egna företag…..så välkommen i klubben av människor, som inte kan att se längre än till egna ”nästippen”…..och att det finns människor i vårt samhälle, som inte är så gynnade som du och jag bla.
  Hör av mig senare…..

  Gilla

  Svara

  • ulsansblogg
   Feb 10, 2016 @ 20:42:23

   Skatten ska användas till skola, vård, omsorg och infrastruktur. Men den används till en mängd andra saker. Politikerna tycks tro att det är deras rummelpengar. 1 % av svenska folket har under förra året deltagit i någon politisk aktivitet förra året. Varför ska denna procent bestämma allting? Har de kvalifikation för detta? Jag tror inte det! Jag vill inte att de ska slösa bort våra skattepengar och sko sig själv på dem!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått. Följ med på min livsresa över mörka djup och djupa vatten.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

%d bloggare gillar detta: