I veckan kunde vi läsa: Statens utredare i spelutredningen har enligt en internetleverantör väckt den kontroversiella frågan om att införa blockering av IP-adresser. Genast tänker jag vidare – vilka IP-adresser ska blockeras i framtiden? Är det bara spelsajters eller även alternativmediernas?
Jag minns internets barndom i början av 80-talet. Jag talade om, för deltagarna på mina studiecirklar, att vi skulle kunna läsa nyheter från hela världen, boka biljetter, köpa böcker, ha sekundsnabb kontakt med människor på andra sidan av jordklotet osv. De stirrade på mig med runda ögon och trodde inte att det skulle bli möjligt. Idag är vi där och tar det för naturligt. Läste att under 2015 hade 93% av svenskarna tillgång till internet. 89% använde internet till att söka fakta. Fakta är basen till kunskap. Dessa kunskaper kan vi använda till att bilda oss egna uppfattningar.
De traditionella medierna, särskilt televisionen, har ännu en dominerande roll för opinionsbildningen. Vad blir konsekvenserna då människor själv söker nya fakta och kunskaper? Redan idag ser vi papperstidningarna kämpar för sin existens. Tidningarnas webupplagor har problem. SVT och SR ifrågasätts. Alternativmedier får allt större utrymme hos befolkningen. Helt vanliga människor, som jag, skriver sina egna bloggar i syfte att upplysa.
Vad händer när de traditionella medierna inte längre kan opinionsbilda? När deras propaganda inte får stå oemotsagd? Hur ska då politikerna förankra sina beslut – de har ju bekymmer med detta redan idag? Är lösningen att blockera obekväma IP-adresser? Är det detta som kallas för demokrati?
Senaste kommentarer