Exkluderande kultur

I varje samhälle råder en kultur. I Sverige råder den svenska kulturen, Den är inte konstant utan förändras med tiden – utvecklas.

Enl Wikipedia: ”Kultur kan definieras som livsmönster till exempel språk, konst, värderingar och institutioner hos en population som överförs socialt från generation till generation. Kultur har kallats ”levnadssättet hos ett helt samhälle”. Som sådant inkluderar det beteendemönster, seder, klädsel, religion, ritualer, lekar, normer för lagar och moraliska system, liksom trossystem och konstarterna.”

Kultur är alltså något som överförs från generation till generation – något som inkluderar alla i samhället. Förr var det så. Man bodde tillsammans över generationsgränser. Så kom industrialismen och de unga flyttade till storstan. Politikerna hakade på – varje generation skulle sorteras in i sin lilla box. Barnen skulle vara på dagis/förskola, sen var det skolan medan föräldrarna jobbade och de gamla var på ålderdomshem. Generationerna segregerades!

Vi märker av detta idag. Vi har en ungdomskultur! TV och medier överöser oss med bilder av det unga, vackra och kunniga folket. Äldre beskrivs som ”proppen Orvar” eller som ”köttberget”. De unga vill ta över och tala om för oss vad vi ska äta och dricka, hur vi ska klär oss, hur vi ska motionera, vilka sprutor vi ska ta, hur vi ska sopsortera, vad vi ska tycka och tänka. De tror att de har uppfunnit hjulet på nytt men hjulet fanns ju redan när min mormorsmormor föddes och anses vara en av mänsklighetens äldsta uppfinningar. De unga vill inte lyssna på de äldre. De vill inte ta åt sig de äldres kunskap och kultur.

Nu vill 16-åringar rösta i kommunval – trots att de inte har någon livserfarenhet. Jag lyssnade på ett föredrag med Bodil Jönsson. Det handlade om tid och åldrande. Hon berättade att senare tids forskning har kommit fram till att unga människor är bra på att komma ihåg detaljer. Äldre däremot glömmer detaljer men … är bra på att se sammanhang – sammanhang mellan kunskap och känslor. Äldre människor kan alltså se konsekvenser av både egna och politiska beslut. Äldre människor är alltså bra på att se orsaker till olika skeenden och har bättre analysförmåga.

Ja, det var inget nytt för mig! Jag har träffat många äldre människor som har en knivskarp hjärna – även om deras kropp inte hänger med! Igår läste jag en kommentar om att äldre inte bör skriva insändare. Det gällde en dam som är 77 år. Jag har ofta läst hennes välformulerade och väl genomtänkta insändare. Jag håller inte alltid med men hon skriver bra. Hon använder ett korrekt språk och skulle aldrig få för sig att skriva: ”Alla manliga ledarskribenter nu som mansplainar om sexuella trakasserier utan att ha en clue om hur det är att leva som villebråd”! Denna mening är skriven på twitter av en känd feminist. (Vad vill hon ha sagt och varför blandar hon engelska och svenska?) Varför ska inte en 77-årig dam få skriva sina åsikter i en insändare? Känner de unga sig hotade av hennes korrekthet?

Ett ålderssegregerat samhälle kan inte utveckla sin kultur och befolkningen kommer att fördummas! Att inte ta vara på tidigare generationers kunskaper leder till samhällets avveckling och undergång. Svenska ungdomar som vägrar att lyssna på de äldre bidrar till den svenska kulturens förfall! En kultur som exkluderar en äldre befolkning kan aldrig bli multikulturell!

Vi ska inte finna oss i att sorteras in i våra små boxar och låta invånarna i någon annan box bestämma över oss! I en väl fungerande kultur är vi människor allihopa – både unga och gamla – och måste kunna samarbeta!

ask

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

ulsansblogg

mina guldkorn i vardagen

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

pspringare

The greatest WordPress.com site in all the land!

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

Oberoende nyheter, satir och allvar om politik, journalistik, invandring, mångkultur, islam, brottslighet, rasism, natur, livet och musik.

Tanja Bergkvists Blog

Kamp mot fördumningsindustrin

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Erling Hellenäs svenska blog

Den stora bilden och dess delar

Hexanmexan "shake my hand?"

Elefanten dog en plågsam död

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolution

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Josefin Utas

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Otillständig

- kroniskt oppositionell

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

%d bloggare gillar detta: