En spricka i den svenska modellen

Lucia – en svensk månghundraårig tradition. Jag var positivt överraskad när jag såg Lucia på TV idag! Skönsång, julmusik och svenska ungdomar. Det kändes befriande efter dessa år där det lagts in rapmusik och multikultiinslag i luciafirandet – för att ingen ska känna sig kränkt. För några år sedan hade vi diskussioner om julfester som skulle vara vinterfester och om julklappar som byttes till vinterpresenter. Jag är glad över att slippa dessa tokerier. Svenska traditioner måste vi vara rädda om!

lucia.gif

Men vi har ju andra avarter som t ex vissa n-ord som inte får sägas. Så blir det när minoriteter tillåts att bestämma över majoriteten. Med politiker som inte går befolkningens ärende så uppstår sprickor i den fina polityren. Under min uppväxt var Sverige nationalistiskt. Jag, och alla andra som växte upp då, fick lära oss att vara stolta över vårt land. Vi fick veta att vi var bäst. Vi växte upp i en tid då stridigheterna i Ådalen inte var så långt borta. Industrin blomstrade och fackföreningsrörelsen fick mer och mer makt. Då uppstod ”den svenska modellen” – den modell som politikerna så ofta refererat till och velat inplantera även i andra länder. Egentligen handlade den om överenskommelser mellan arbetsgivarna och facket – kollektivavtal. Till följd av denna anda föddes den sk välfärden. En välfärd som alla tjänade på – arbetstagaren som fick vara frisk och ha en bra fritid och arbetsgivaren fick en frisk och pålitlig arbetskraft. Hjulen snurrade och industrin hade konkurrenskraft gentemot utlandet. Vi hade ett land som vi kunde vara stolta över! Vi kunde vara nationalistiska!

Men ingenting varar för evigt. Under 1970-talet började regeringen att ingripa med lagstiftning på områden som förut varit avtalsreglerade. Det var MBL, Löntagarfonder och liknande som gradvis försköt maktbalansen till arbetarsidans fördel. Löneläget blev för högt, industrin hade inte längre konkurrenskraft och flyttade därmed sin produktion utomlands. Men kvar fanns politikerna – de som var vana att bestämma och behandla alla som ett stort kollektiv.

Sen har det gått utför med Sverige! Stora delar av industrin har flytt, människor har blivit arbetslösa, sjuka, bostadslösa och svenska folket vill inte bli styvmoderligt behandlat av av en liten ”politikerelit”. Vi vill inte vara ett kollektiv – vi vill vara individer som har möjlighet att påverka vår egen situation. Den svenska modellens spricka blir större och större. Politikerna tycker naturligtvis att vi är otacksamma som inte accepterar deras modell av Sverige. Men jag skulle aldrig kunna tänka mig att med berått mod kasta mig ut för ett stup. Varför ska jag då kasta mig ner i den stora djupa sprickan i den svenska modellen? Nej, jag är inte stolt över vårt land längre! Jag kommer att fortsätta och protestera med hjälp av det skrivna ordet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått. Följ med på min livsresa över mörka djup och djupa vatten.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

%d bloggare gillar detta: